Новини

ФІЗИЧНА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ

ФІЗИЧНА БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ - доступність усіх об'єктів фізичного оточення для всіх соціальних груп незалежно від віку, стану здоров'я, інвалідності, майнового стану, статі, місця проживання та інших ознак.

 

image011image013  

В повсякденному житті люди часто стикаються з фізичними бар'єрами та перешкодами. Наприклад, З появою дитини в сім’ї з'ясовується, що значна частина магазинів, автобусів та об'єктів інфраструктури для них стає недоступною. Навіть спуститися з квартири буває непросто, особливо якщо не працює ліфт. Літні люди та люди із захворюваннями опорнорухового апарату, які користуються ходунками чи тростинами, люди в період відновлення після травм та операцій також потребують безбар’єрного середовища. Фізична безбар'єрність – це більше, ніж просто пандуси. Це, коли усі об’єкти фізичного оточення доступні для всіх соціальних груп незалежно від віку, стану здоров’я, інвалідності, майнового стану, статі, місця проживання та інших ознак. Наявність ліфтів, широкі дверні отвори, відсутність турнікетів-вертушок, зручно розташовані кнопки, поручні у вбиральнях, на сходах, ліфтах, дублювання ключових написів шрифтом Брайля, тактильні плитки, контрастні написи – це лише мала частина елементів безбар'єрного середовища. Фізична безбар'єрність передбачає створення середовища, де суспільний простір фізично доступний для кожного громадянина, включаючи людей з обмеженою мобільністю шляхом упровадження принципів універсального дизайну.
Тож першочергово у цій сфері передбачається:

  •  Удосконалення державних будівельних норм, які стосуються інклюзивності будівель і споруд, закладів освіти та закладів дошкільної освіти, а також об’єктів благоустрою. Це потрібно для того, щоб кожен новий об’єкт соціальної інфраструктури був зведеним без бар’єрів.
  • Запровадження нових стандартів доступності об’єктів фізичного оточення, зокрема медзакладів, громадських будівель та об’єктів культурної спадщини.
  • Гармонізація стандартів доступності, ергономічності та зручності побудованого середовища та забезпечення їх відповідністі міжнародному досвіду досягнення безбар’єрності фізичного простору.
  • Забезпечення контролю за дотриманням вимог будівельних норм та посилення відповідальності за їх порушення.
  • Регулярне проведення моніторингу безбар’єрності соціально важливих об’єктів.

В КНП «Київська міська клінічна лікарня №1» встановлені:
Пандуси, поручні та інформаційні таблички

 

image015 image017

 

Звіт тех_обстеження будівель 

 

РЕАЛІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ ЗІ СТВОРЕННЯ БЕЗБАР'ЄРНОГО ПРОСТОРУ В УКРАЇНІ

На виконання указу Президента України Володимира Зеленського та в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар'єрів» Кабінет Міністрів своїм Розпорядженням від 14 квітня 2021р. № 366-р затвердив Національну стратегію зі створення безбар'єрного простору в Україні до 2030 року.


Національна стратегія зі створення безбар'єрного простору в Україні – це стратегічний документ, що закладає бачення та напрямки ініціатив для усунення бар'єрів і перепон у різних сферах життя та забезпечення рівних прав і можливостей для всіх українців.
Відповідно до Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Разом з тим перед багатьма громадянами України стоїть ряд бар'єрів у реалізації своїх прав, отриманні доступу до публічних послуг та повноцінної участі у культурному, політичному та суспільному житті. Ці бар'єри наявні у різних сферах – від доступності до громадських та житлових будівель до працевлаштування чи культурного життя.
Очікуваним результатом реалізації Стратегії є визначення та суспільна підтримка стратегічного курсу держави у сфері створення безбар'єрного простору, послідовна реалізація якого дасть можливість кожній людині:

 

  • отримати безперешкодний доступ до об'єктів фізичного оточення;
  • отримувати інформацію у найзручніший спосіб.

 

В КНП «Київська міська клінічна лікарня №1» облаштовані:

 

1. Для громадян з вадами зору - інформаційні стенди зі шрифтом Брайля (на 1-му та 2-му поверхах лікарні)

  image001 image004

 

2. Зручні пандуси для пацієнтів та відвідувачів лікарні.

image006

Вхід до приймального відділення КНП «КМКЛ №1»

 

3. Гідні санітарні умови перебування у відділеннях

image008 image010

Санітарна кімната хірургічного відділення сучасних та інноваційних технологій

image012 image014

2-а санітарна кімната хірургічного відділення сучасних та інноваційних технологій

 

4. Палата для осіб з інвалідністю у хірургічному відділенні сучасних та інноваційних технологій

image016

 

5. Ліфт, в якому облаштовані кнопки зі шрифтом Брайля

image018

20240228 105654

 

20240228 105823

 

Стаціонарна частина

Лікарняний банк крові

Травматологічний пункт

Патологоанатомічне відділення

Відділ аптекарського забезпечення

Загальний відділ

Інфо для ДОЗ